1260x150

Thuis binnen wiet kweken

Thuis binnen wiet kweken

Wil je eigen wiet kweken? Dat kan zowel buitens als binnens huis. Maar waar moet je op letten op thuis binnen wiet te kweken?

In Nederland buiten kweken is mogelijk, maar vrij lastig, omdat je afhankelijk bent van het klimaat. Als je geluk hebt, heb je per jaar maar één goede buitenkweek opbrengst. Binnen wiet kweken kan het hele jaar door, maar heeft anderzijds wat meer voeten in aarde, omdat je binnen de juiste omstandigheden moeten creeëren voor de optimale groei van je wietplanten.

Kweekruimte

Op welke locatie kan je thuis het beste je kweekruimte inrichten? Je kunt je planten binnen in een kweekkast of kweektent kweken. Als je voor jezelf 5 wietplantjes wilt kweken, dan heb je genoeg aan 1(b) x 1(d) x 2(h) meter ruimte. Om succesvol een wietplant te kweken ,moet je voor een aantal zaken zorgen. Je hebt bijvoorbeeld stroom nodig, ook is verse lucht van groot belang en je kweekhok mag geen licht naar buiten doorlaten en dus ook geen licht van buiten naar binnen.

Voor je begint met binnen wiet kweken is het belangrijk om de juiste locatie voor je kweekruimte te bepalen. Zo kun je simpelweg een lamp ophangen en wat planten neerzetten en hopen op het beste, maar het is natuurlijk beter om er even bij stil te staan. Tenzij je handig bent met zelf een ruimte bouwen, is het aan te raden om voor een kweektent of kweekkast te kiezen. Deze zijn veelal voorzien van een reflecterende binnenkant en zelfs kant-en-klaar te verkrijgen. Voor je een kweektent of ruimte gaat aanschaffen/aanleggen is het natuurlijk goed om rekening te houden met de ruimte en de locatie.

Kweken op zolder

Vaak wordt een kweektent op zolder neergezet. Voordeel is dat het met ventilatie op zolder vaak wel goed zit en je in de zomer kunt profiteren van de warmte die op zolder blijft hangen. Het is dan wel slim om je verlichting vooral ’s nachts te laten branden, door de temperatuur overdag zorg je dan dat het overdag slechts een graad of 5 kouder is dan wanneer de verlichting aanstaat.

Het voordeel dat de temperatuur op zolder doorgaans hoger is, is tegelijkeritjd ook een nadeeel. De warmte blijft hangen, waardoor het té warm kan worden.Een ander nadeel kan ontstaan wanneer er een CV-ketel dichtbij je kweekruimte hangt. Dit zou tot vergiftiging van je wietplanten kunnen zorgen, waardoor enige voorzichtigheid geboden is. Probeer, als de CV-ketel inderdaad op zolder hangt, je kweektent er niet pal naast te zetten. Vaak heb je op zolder ook te maken van schuine muren, waardoor je de hoogte niet altijd opimaal kunt benutten.

Kweken in een slaapkamer

In de meeste slaapkamers is de temparatuur een probleem, vooral bij kamers met het raam op het zuiden gericht. Het voordeel van een slaapkamer is dat de muren meestal recht zijn en je dus prima een kweektent of kast kunt plaatsen. Je moet je kweekruimte dus volledig kunnen verduisteren.

Kweken in een kelder

De kelder is de meest ideale plaats om een kweekruimte te plaatsen, waar je eigenlijk alleen  Een voorwaarde is wel dat de kelder kamertemperatuur moet zijn en niet te vochtig. Een nadeel kan zijn dat je niet direct toegang hebt tot verse aanvoer lucht. Het voordeel van een kelder is dat je je kweektent of kast niet lichtdicht hoeft te maken. Kelders blijven vaak ook in de zomer lekker koel en zijn daarom bij uitstek geschikt voor een goede kweek. Tijdens het kweken in een kelder is het wel aan te raden om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. (Oude) kelders kunnen namelijk nog wel eens niet al te best geïsoleerd zijn, waardoor vochtproblemen kunnen optreden als je hier niet op let.

Waar moet je rekening mee houden als je binnen wil kweken?

Als je thuis binnen een kweekruimte wil inrichten voor het kweken van wietplanten, een ruimte van 1(b) x 1(d) x 2(h) meter is voldoende voor 5 wietplanten, dan er een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden voordat je begint. Om een goede en gezonde kweek te krijgen, zijn er een aantal zaken belangrijk om te controleren en te regelen. 

Vochtgehalte van de lucht

De beste vochtgehaltes zijn voor:

  • zaailingen 70% a 80%
  • wietplanten in de groei 50% a 80% 
  • wietplanten in de bloei 40% a 50%

Bij een te hoge luchtvochtigheid in de bloeiperiode krijg je eerder last van rot en schimmels.

Licht

Buiten heb je de zon, binnen zul je het zelf moeten regelen. Zorg voor voldoende verlichting en de juiste verlichting. Er zijn lampen die specifieke geschikt zijn voor de groei van wietplanten en specifieke lampen die bedoeld zijn voor de bloe. Maar er zijn tegenwoordig ook lampen die geschikt zijn voor groei én bloei! Deze HPS (High Pressure Sodium) lampen leveren een zeer sterke lichtbron en uitermate geschikt voor het binnen kweken van wiet.

Maar tegenwoordig kun je ook steeds beter uit de voeten met speciaal ontworpen LED verlichting voor in je kweekruimte. LED heeft als grote voordeel dat de lichtopbrengst en het kleurbereik veelal beter is vergeleken met HPS. Daar staat tegenover dat HPS verlichting meer stralingswarmte uitstraalt, wat weer zorgt voor betere verdamping en opname van water en voedingsstoffen.

Lucht - Ventilatie en afzuiging

Iedere plant heeft frisse lucht nodig. Het is dus van belang dat de lucht in de omgeving waarin je wietplant staat schoon en vers is. Het is van belang dat er via het koolstoffilter verse lucht de kweekruimte binnenkomt, ook van belang is de uitlaat van je afzuiging. Zorg dat de uitgang in de buurt van een raam opgehangen kan worden.

Om te voorkomen dat het hele huis, of nog erger, de hele straat, straks naar wiet ruikt, is het goed om te investeren in een goede afzuiger met koolstoffilter. Hierdoor worden de fijne luchtjes van onze geliefde cannabis plant gefilterd en hierdoor ruik je er buiten je kweektent niets van. Een afzuiger brengt ook actieve luchtstroom op gang, wat weer voordelig is voor je wietplanten.

Ventilatie is nodig om te zorgen dat je wietplanten altijd over verse lucht beschikken. Daarnaast zuigt je afzuiger natuurlijk lucht weg uit je kweekruimte, waardoor aanvulling noodzakelijk is. Een slechte ventilatie kan ervoor zorgen dat alle frisse lucht op raakt en je wietplanten achter zullen raken in de groei of bloei.

Temperatuur

Waar je buiten slechts lichte invloed hebt op de temperatuur, door je wietplanten in een kas te plaatsen of op een beschutte, zonnige plek bijvoorbeeld, is dit ook iets om binnen geheel zelf te regelen. Kweek je met HPS verlichting dan zal het wel goed zitten met de warmte en moet je eerder nadenken over koeling of, zoals hierboven beschreven, ventilatie c.q. afzuiging. Een optimale temperatuur voor wiet tijdens de groei is rond de 25 graden, tijdens de bloei mag het een paar graden kouder zijn.

Zorg er te allen tijde voor dat je niet over de 30 graden heengaat, aangezien dit averechts kan werken voor de ontwikkeling van je wietplanten.

 

Verder is het natuurlijk van belang dat je goed voor je planten zorgt. Je eigen wiet kweken is niet iets wat altijd lukt en heel eenvoudig is. Er zijn veel factoren die een mooie wietkweek altijd kunnen verpesten vanwege te weinig kennis over het kweken. Je kunt dus op veel manieren planten beschadigen en je oogst ook. Dus voordat je begint met een kweek voor jezelf, verdiep je in de materie en denk goed na wat je wilt en kunt. Handige mensen bouwen kun kweekhokje zelf, mensen die dat niet kunnen of gewoon gemak wilen, kopen een kweektent die je alleen maar in elkaar hoeft te zetten.