1260x150

Top 5 cannabinoïde planten

Top 5 cannabinoïde planten

De meeste mensen denken dat hennep de enige plant is die cannabinoïden bevat. Maar het blijkt dat cannabinoïde-achtige verbindingen óók in andere soorten planten worden gevonden.

Kerrieplant / zonnebloem

helichrysum italicum kerrieplant

De zonnebloem bevat cannabinoïde-achtige verbindingen. Het gaat hier niet om de bekende zonnebloem (waar ook zonnebloemolie van gemaakt wordt), maar om het plantje dat familie is van het madeliefje. Een andere naam is de 'Kerrieplant' of in het Latijn: 'Helichrysum italicum'. Helaas is dit plantje niet in onze tuinen of in de schappen van supermarkten te vinden. Het geslacht Helichrysum, samengesteld uit 600 soorten zonnebloemen, is inheems in Zuid-Afrika en bevat fytocannabinoïden van het type cannabigerol (CBG) genaamd amorfrutins. Onder andere worden amorfrutines momenteel onderzocht op hun impact op een gezond lipide- en glucosemetabolisme.

Echinacea

Echinacea

Echinacea wordt al duizenden jaren voor therapeutische doeleinden gebruikt, dus het is niet zo verwonderlijk om te ontdekken dat het cannabinoïde-achtige verbindingen bevat. Meer in het bijzonder bevatten sommige soorten echinacea cannabimimetica, N-alkylamides (NAA) genaamd, die niet precies overeenkomen met cannabinoïden, maar die toch de cannabinoïde-receptoren CB2 activeren. ANA worden momenteel onderzocht op hun immunomodulerende potentieel.

Zwarte truffel

zwarte truffel

De zwarte truffel, erg populair bij rabassiers (Franse truffeljagers) met hun goed opgeleide varkens en truffelsnuifjes, is niet alleen waardevol vanwege zijn culinaire kwaliteit. Deze ongelooflijk dure champignons, die voor meer dan 1000 euro per kg verkopen (waardoor ze de bijnaam "zwarte diamanten" krijgen) bevatten anandamide. Anandamide is een cannabinoïde-achtige stof die "geluksmolecule" wordt genoemd vanwege zijn rol bij het stimuleren van gevoelens van geluk en geestelijk welzijn.

Zwarte peper

zwarte peper

Dit eenvoudige basis product doet meer dan alleen uw favoriete voedsel wat pittiger maken. Zwarte peper bevat ook beta-caryophyllene (BCP), een terpeen dat voorkomt in cannabis (maar in veel hogere concentraties). BCP bleek veel gezondheidsvoordelen te hebben en wordt om verschillende redenen bestudeerd, waaronder neuroprotectie.

Cacao

cacao

Hier is nog een reden om van chocolade te houden: cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade, bevat nuttige N-acylethanolamines (NAE). NAE's zijn cannabinoïde vetzuren die de activiteit van anandamide (het hierboven genoemde "geluksmolecuul") in het lichaam kunnen verhogen, wat kan verklaren waarom consumptie van chocolade type-effecten euforisch veroorzaakt.