1260x150

Happy 420! Maar waar komt de term '420' vandaan?

Happy 420! Maar waar komt de term '420' vandaan?

Vandaag wordt de onofficiële feestdag 4-20 gevierd. De term 420, of eigenlijk 4:20 uur, is bij de stoners onder ons algemeen bekend begrip. Maar waar komt de term 420 nu eigenlijk vandaan? 

Veel vierders van '420' kennen de oorsprong van het woord niet, maar hebben vage herinneringen aan ooit gehoorde verhalen over de oorsprong ervan. Sommigen geloven dat het het aantal actieve chemicaliën in marihuana is, anderen dat het gebaseerd is op theetijd in Nederland. Sommigen verwijzen naar de geboortedag van Adolf Hitler (20 april 1889), en anderen van Bob Dylans legendarische "Iedereen moet stoned worden" refrein van zijn hit "Rainy Day Women No. 12 & 35" (12 vermenigvuldigd met 35 is gelijk aan 420).

Maar in werkelijkheid is het allemaal terug te voeren op een groep van vijf Californische tieners begin jaren '70, die vroeger bij een muur buiten hun San Rafael-school rondhingen - een ontmoetingsplek die hun bijnaam 'de Waldos' inspireerde.

De zoektocht naar 420

In de herfst van 1971 hoorden de Waldo's dat een lid van de kustwacht een cannabisplant had geplant en niet langer voor het gewas kon zorgen. Voorzien van een schatkaart (sommigen zeggen door de eigenaar van de plant zelf) die zogenaamd naar het achtergelaten product zou leiden, zou de groep minstens één keer per week bijeenkomen bij het Louis Pasteur-standbeeld buiten hun middelbare school om een zoekopdracht uit te voeren. Hun vergadertijd? 16:20 uur, na de training (ze waren allemaal atleten). De Waldo's stapten in een auto, rookten een joint en speurden het nabijgelegen Point Reyes Forest af op zoek naar het ongrijpbare, gratis "kruid". Een van de oorspronkelijke leden van de Waldos, Steve Capper, zei tegen de Huffington Post: 'We zouden elkaar er in de gangen aan herinneren dat we elkaar om 4.20 uur zouden ontmoeten. Het begon oorspronkelijk met '4: 20-Louis', en uiteindelijk lieten we de 'Louis' vallen."

Ze hebben nooit de gratis wiet gescoord, maar misschien zijn ze op iets duurzamer gestuit? De term 420 werd bedacht, waardoor de middelbare scholieren het roken van wiet konden bespreken zonder dat hun ouders of leraren het wisten.

Maar hoe slaagde dit team van schatzoekers op een middelbare school in Californië erin om hun geheime zin internationaal te verspreiden? Daarvoor wenden we ons tot de band Grateful Dead.

Leden van de Waldos hadden open toegang en veel connecties tot de band. De vader van Mark Gravitch beheerde het onroerend goed van de Dead. De oudere broer van Dave Reddix was goed bevriend met Dead bassist Phil Lesh en beheerde een Dead zijband. Capper vertelde de Huffington Post: "Er was een plaats die Winterland heette, en we zouden altijd backstage rondrennen of op het podium staan en natuurlijk gebruiken we die zinnen. Wanneer iemand een joint of zoiets passeert, ‘Hé, 420.’ Het begon zich dus door die gemeenschap te verspreiden. ”

De eerste keer dat Steven Bloom ooit de uitdrukking "420" hoorde, was tijdens de kerstweek tijdens een concert van Grateful Dead in Oakland, Californië, in 1990, toen hij verslaggever was van High Times. Bloom dwaalde door de congregatie van hippies die zich zouden verzamelen voor Dead concerten, en een “Deadhead” overhandigde hem een flyer waarop stond: Bolinas Ridge zonsondergangplek op Mt. Tamalpais. " Bloom vond de oude flyer en stuurde deze naar Huffington Post. De flyer vertelde de geschiedenis van 420, verwijzend naar de Waldos van San Rafael. Toen 'High Times' eenmaal aan het verhaal vasthield, hielp het tijdschrift het woord wereldwijd te lanceren.

Tegenwoordig wordt de onofficiële feestdag wereldwijd gevierd. Ambtenaren van de University of Colorado in Boulder en de University of California, Santa Cruz (twee hogescholen die opscheppen over de grootste "smoke-outs") probeerden de groeiende populariteit van de festiviteiten onder hun studenten in 2009 terug te dringen. (of smeekte) hun studenten om niet mee te doen - het mocht niet baten.
In 2003, toen de California Legislature de medische marihuanawet codificeerde die de kiezers hadden aangenomen, heette het wetsvoorstel SB 420. Niemand durfde verantwoordelijk te zijn voor het toevallige aantal, maar was waarschijnlijk een staflid in het kantoor van Mark Leno, lid van de California State Assembly. Er wordt ook naar '420' verwezen in klassieke films zoals 'Pulp Fiction', waar sommige klokken zijn ingesteld op de tijd 4:20, en op de nationale tv wanneer een deelnemer aan de 'Prijs is goed' alleen biedingsnummers van 420 ( $ 420, $ 1.420). Zelfs in de Nickelodeon-tekenfilm 'Rocko’s Modern Life' uit de jaren negentig stond een klok van 4:20.
 
Terwijl veel andere illegale verhalen over de oorsprong van 420 de halfbakken geschiedenisboeken zijn binnengedrongen, hebben de Waldo's het bewijs dat ze het woord in de jaren '70 gebruikten. Veilig opgeborgen in een kluis in een bank in San Francisco is hun originele 420 gebatikte vlag, een krantenknipsel waarin een van de leden bespreekt dat hij gewoon '420' wil zeggen voor zijn afstudeertoespraak op de middelbare school en poststempel brieven tussen de gevulde groep met 420 referenties. Wat is het volgende voor de Waldos? Twee van de oorspronkelijke vijf blijven liever anoniem, maar hebben afgesproken om een documentaire te maken of een woordenboek samen te stellen met hun straattaalwoorden. Of misschien zullen ze gewoon doorgaan met genieten van een zachtere gloed van glorie.
 

420

Vandaag de dag vieren de cannabisliefhebbers de dag 4/20, ofwel 20 april, nog steeds. Uiteraard ook dagelijks om 4:20 uur, maar 20 april is natuurlijk wel hét 420 moment. Velen vieren die dag extra speciaal door het kopen van een bong, pijp of andere 420 rookbenodigdheden.