1260x150

Wietproef dit najaar nog niet van start

Wietproef dit najaar nog niet van start

Het zag er al somber uit, maar het ziet er niet naar uit dat de wietproef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis al dit najaar van start kan gaan.

 Tien steden zouden dit najaar deelnemen aan de pilot met staatswiet. Waar de aanloop naar dit project al ruim 2 jaar duurt, is er nog niet veel gebeurd. “Er zijn teveel onzekerheden”, schreef Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem in een brief aan de gemeenteraad. De Arnhemse burgemeester Marcouch schrijft aan zijn gemeenteraad dat in elk geval in zijn stad nog te veel onzekerheden zijn. Zo hebben de telers meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.

Die problemen kunnen ervoor zorgen dat het programma niet op tijd van de grond komt, melden ANP en NOS. Een conclusie die cannabisexperts al van mijlenver aan zagen komen. Het experiment is bedoeld om te bekijken of de teelt van cannabis legaal kan worden in Nederland om zo een punt te zetten achter het omstreden gedoogbeleid. Het onafhankelijke onderzoek van de wietproef zal ook rekening houden met de effecten die dit zou hebben op de veiligheid en de openbare orde en gezondheid.

Arnhem behoort net als onder meer Groningen, Maastricht, Almere en Breda tot de tien steden die meedoen aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment. Volgens Marcouch werd in een bijeenkomst eind april met de tien deelnemende gemeenten en de ministers van Justitie en Volksgezondheid al wel duidelijk dat niet alle steden het najaar zouden kunnen beginnen. Een woordvoerder van het ministerie Justitie wil het woord "uitstel" niet in de mond nemen en wijst op het belang van een zorgvuldig proces met de strenge eisen aan telers en de wiet.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei tegen de NOS dat dit niet zozeer een vertraging was, maar meer het gevolg van het belang van een zorgvuldig selectieproces met strikte voorwaarden. Eind vorig jaar zijn uit zo’n veertig ontvangen aanmeldingen tien leveranciers geselecteerd om mee te doen aan de proef. Die telers ondergingen vervolgens een screening. Ze zouden worden goedgekeurd als er geen bezwaar tegen werd ingediend.

Bron: NOS