1260x150

Vanaf vandaag cannabis legaal in Californië

Cannabis legaal - Welcome to California

Vanaf vandaag is de Amerikaanse staat Californië de grootste gereguleerde cannabismarkt ter wereld. Iedereen van 21 jaar en ouder mag een ounce (ruim 28 gram) cannabis bezitten en maximaal zes planten thuis kweken.

Adding California to the regulated market for cannabis is a really big deal,” aldus Heather Azzi van het Marijuana Policy Project tegen persbureau Reuters.

Californië is al sinds de jaren zestig een mekka voor cannabisliefhebbers en werd in 1996 de eerste Amerikaanse staat die medicinale cannabis legaliseerde. Sindsdien hebben meer dan dertig staten dat voorbeeld gevolgd. Na Colorado, Washington State, Oregon, Alaska en Nevada is Californië de zesde staat die ook ‘adult use‘ legaliseert en reguleert. De ‘sunshine state‘ is veruit de grootste: de zesde economie ter wereld, met 39,5 miljoen inwoners. De impact van deze doorbraak is dan ook nauwelijks te overschatten.

Zo’n zeventig winkels beginnen vandaag met de verkoop, deels al bestaande dispensaries die nu zowel medicinale als “recreatieve” cannabis aanbieden, deels nieuwe ondernemers.California legalizes

Nog veel meer ondernemers wachten op hun vergunning, met name in Los Angeles en San Francisco. De legalisering zal de staat Californië naar schatting 1 miljard dollar per jaar aan extra belasting opleveren. En daarnaast tienduizenden nieuwe banen, volop mogelijkheden voor innovatie en forse besparingen op het gebied van rechtshandhaving en gezondheidszorg.

Voor de Britse krant The Guardian is het nieuws reden om een nieuwe column over cannabis te starten, ‘High Time‘. Citaat uit de eerste column:
Cannabis has long been shrouded in misinformation and stoner stereotypes. But with California now the world’s largest legal market, and others likely to follow suit, it’s time to start talking like adults.

De eerste legale verkoop in het nieuwe tijdperk vond plaats in het Harborside Health Center, de grootste dispensary van het land, in Oakland. Om zes uur ‘s ochtends lokale tijd verkochten mede-oprichters Steve DeAngelo en zijn broer Andrew een gram ‘Neville Purple’ aan Henry G. Wykowski, de advocaat die het centrum open wist te houden ondanks jarenlange aanvallen van federale autoriteiten. Die gram was niet goedkoop: twintig Amerikaanse dollar (€16,66). De staat Californië heft vijftien procent belasting, de gemeenten mogen dat naar eigen inzicht verhogen met eigen belastingen. Alom wordt verwacht dat de prijzen in de komende maanden flink zullen gaan dalen.

Bron: VOC