1260x150

Toch geen verbod op straatgebruik softdrugs

Toch geen verbod op straatgebruik softdrugs

Er komt toch geen verbod op het gebruik en bezit van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het was een van de maatregelen die het kabinet onlangs aankondigde.

De maatregel die door het kabinet aankondigde om het aantal coronabesmettingen terug te brengen, het verbieden van het gebruik en bezit van softdrugs op straat en in de avond, blijkt in strijd met het gedoogbeleid. De verkoop van softdrugs na 20.00 uur is echter niet toegestaan.

Het verbod op softdrugs op straat kwam er op verzoek van de veiligheidsregio’s. Die spraken maandagavond met het kabinet over de maatregelen voor de gedeeltelijke lockdown die woensdagavond om 22.00 uur ingaat. Het kabinet nam het voorstel van de burgemeesters over.

De maatregel werd na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge naar buiten gebracht. Ook heeft het nog de hele dag op de website van de Rijksoverheid gestaan, maar juristen kwamen er na de persconferentie achter dat het blowverbod strijdig is met het gedoogbeleid.

Dat gebeurde toen zij de aangekondigde maatregelen moesten omzetten in aanwijzingen voor de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. De 25 veiligheidsregio’s staan op het punt om de maatregelen die de komende vier weken gelden, vanavond te publiceren in noodverordeningen. 

Beleid al jaren niet gehandhaafd

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, zal daar niets in staan over het bezit van cannabis in de avonduren op straat. Het verbod op het bezit en gebruik van alcohol in openbare ruimten tussen 20.00 en 07.00 uur blijft wel van kracht. Dat geldt ook voor de verkoop van softdrugs na 20.00 uur.

Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen merkte vanmiddag al op dat een softdrugsverbod niet strookt met het al jaren geldende gedoogbeleid. ,,Het aanwezig hebben van softdrugs wordt al verboden in de Opiumwet, maar dat wordt niet gehandhaafd als het om een gebruikshoeveelheid gaat.”

Brouwer zei eraan te twijfelen hoe het OM zou omgaan met noodverordeningen waarin het bezit van softdrugs 's avonds op straat aan banden wordt gelegd. Dat is ook niet aan de orde, zegt een woordvoerster van het OM. ,,Het zou heel raar zijn als dat in een noodverordening staat, want dat is contrair met ons beleid."

 

Bron: AD