1260x150

Onderzoek: Cannabis in het verkeer niet gevaarlijk

Cannabis in het verkeer niet gevaarlijk

Nieuw onderzoek toont aan dat autorijden na gebruik van cannabis niet gevaarlijk hoeft te zijn. Gebruikers van medicinale wiet moet onder bepaalde condities gewoon auto kunnen rijden. Het onderzoek toont aan dat dit veilig kan. 

In Amerika en Canada neemt de aandacht van cannabis in het verkeer steeds verder toe, omdat in die landen cannabis steeds legaler wordt (nog wel afhankelijk per staat). De controles in het verkeer zijn gericht op drugsopsporing en niet vanwege de verkeersveiligheid. 

Over het gebruik van cannabis in het verkeer zijn er eigenlijk 2 groepen. De ene groep stelt dat cannabis gevaarlijk is en verboden hoor te zijn. De andere groep claimt juist het tegenovergestelde. Zogenaamde wetenschappelijk onderzoek wordt beide groepen selectief gebruikt om hun stelling te bekrachtigen.

Dat was de reden voor wetenschappers van de International Council on Alcohol, Drugs & Traffic Safety (ICADTS) om alle onderzoeken op een rij te zetten. Een van de voornaamste uitkomsten is dat cannabisgebruik weliswaar het rijgedrag kan beïnvloeden, maar de mate van invloed slecht voorspelbaar is op basis van een bloedmonster.

In geval van alcohol is met bloedonderzoek precies te meten hoeveel alcohol er gebruikt is. Bij cannabis is dat niet zo. Hoogleraar Psychofarmacologie Jan Ramaekers zouden de uitkomsten reden moeten zijn gebruikers van medicinale wiet op recept een uitzonderingspositie te geven. Bij regelmatig cannabisgebruik treedt er namelijk tolerantie op, waarna mensen na een bepaalde periode gewoon een auto kunnen besturen.

In Nederland werd cannabisgebruik in het verkeer lange tijd niet gecontroleerd, detectie met een blaastest was namelijk onmogelijk. Per juli 2017 geldt echter een limiet van 3,0 microgram THC per liter bloed.

De Stichting Patiënten Groep Medicinaal Cannabis Gebruikers (PGMCG), die al jaren pleit voor een uitzonderingspositie, is blij met de uitkomsten. Volgens de PGMCG zijn er ongeveer 8000 tot 9000 officiële gebruikers die cannabis op recept krijgen. Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt echter dat negen op de tien mensen die een cannabisproduct medicinaal gebruiken, dit zonder doktersrecept doen. Dat zijn zo’n 480.000 Nederlanders.

Vooralsnog is er nog geen wet hiervoor en dat lijkt voorlopig ook zo te blijven, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.