1260x150

Nieuw onderzoek: cannabis effectief voor behandeling migraine

Nieuw onderzoek wijst uit dat cannabis effectief is voor de behandeling van migraine

In een onderzoek dat vorige maand in Journal of Pain werd gepubliceerd, werd een statistisch significante vermindering van migraine en hoofdpijnsymptomen en recidieven vastgesteld bij patiënten die cannabis gebruikten voor de behandeling.

Het roken van cannabis verminderde de ernst en lengte van migraine-episodes met bijna de helft.

Onderzoekers concludeerden dat hoofdpijn en de ernst van migraine met bijna 50% waren verminderd na het gebruik van cannabis.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Washington State University, heeft de effecten van het roken van cannabis of cannabisconcentraten op migraine en hoofdpijn onderzocht onder 1.959 anonieme volwassen deelnemers gedurende 16 maanden.

De resultaten waren zeer bemoedigend voor patiënten die verlichting zoeken. Ze zijn ook verrassend - en geven een indruk van hoe onvolledig huidig medisch onderzoek naar cannabis is.

Ernstige pijn verzacht

De onderzoeksgegevens gaven aan dat na het gebruik van medicinale cannabis, "ernstige hoofdpijnafleveringen gepaard gaan met een grotere vermindering van de ernst van de hoofdpijn", wat betekent dat degenen die de meeste pijn leden de meeste verlichting bereikten. Dit is belangrijk, omdat de ernstigste afleveringen bijna onmogelijk te behandelen zijn met standaard pijnstillers op recept. De nieuwe studie geeft aan dat cannabis de voorsprong zelfs kan wegnemen, zelfs in de moeilijkste gevallen.

De studie heeft ook enkele verrassende resultaten opgeleverd.

De auteurs ontdekten dat de effectiviteit van cannabis niet afhankelijk was van de cannabissoort, de verhouding THC: CBD of de dosering. "Resultaten geven aan dat cannabis de ernst van migraine vermindert, ongeacht het type, de dosis, het THC- of CBD-gehalte," schreven ze. Dat zou erop kunnen wijzen dat andere factoren dan de cannabinoïde-verhouding en concentratie een rol spelen.

‘Geheel nieuwe’ bevindingen over concentraten

Misschien nog vreemder: hoewel patiënten die cannabisbloem roken, in de loop van de tijd hogere doses nodig hadden om dezelfde resultaten te bereiken, vonden patiënten die cannabisconcentraat roken dat hun noodzakelijke effectieve dosering in de loop van de tijd zelfs afnam.

Cannabisconcentraat had een sterker effect dan cannabisbloem.

Om dit uit te leggen, wijzen de auteurs op "bewijs dat andere fytocannabinoïden en terpenen aanwezig in cannabisbloem zijn verminderd in sommige concentraten," en suggereren dat de afwezigheid van deze verbindingen in concentraten voorkomt dat ze de effecten van migraine-gerichte cannabinoïden blokkeren door supplementair ingenomen hennep.

Met andere woorden: het verschil in effect tussen het roken van bloem en concentraat is misschien niet te wijten aan het feit dat gebruikers dosistolerantie ontwikkelen, "maar eerder een differentieel" inbelproces "tussen degenen die bloem gebruiken en degenen die concentraten gebruiken."

Gegevens van app-gebruikers

Het studiekader is ook een overweging waard. Het blijft uiterst moeilijk om toestemming (en de daadwerkelijke cannabis) te verkrijgen om klinisch onderzoek naar cannabisgebruik in de Verenigde Staten uit te voeren. Voor deze studie verkregen onderzoekers van de Washington State University anonieme gegevens van 1.959 Canadese medicinale cannabispatiënten die de app Strainprint gebruikten.

Met Strainprint kunnen individuen hun persoonlijke cannabisdosis, consumptie en effecten tegen symptomen volgen. Door de studie te beperken tot Canadese patiënten, konden onderzoekers een grotere mate van zekerheid krijgen met betrekking tot cannabissoorten en potenties, omdat producenten die een licentie hebben van Health Canada een veel hogere mate van kwaliteitscontrole hebben dan de meeste Amerikaanse staten.

Omdat de gegevens afkomstig waren van Strainprint, hadden patiënten al zelf gekozen voor medicinaal cannabisgebruik. Er waren geen controlepersonen die een placebo gebruikten, en patiënten die ontdekten dat cannabis hun migraine-symptomen niet had verminderd, hadden zichzelf misschien uit de gegevenspool gehaald door het gebruik van cannabis te staken, geen gegevens in Strainprint in te voeren of ervoor te kiezen de app helemaal niet te downloaden.

Omdat er vrijwel geen onderzoek is gedaan naar de medische effecten van cannabisconcentraten, merken de auteurs op dat hun bevinding "geheel nieuw" is en drukken ze de urgentie uit voor verder onderzoek op dit gebied.

Samenvattende bevindingen

Om de bevindingen van het onderzoek samen te vatten:

• Canadese medicinale cannabispatiënten ontdekten dat cannabis de ernst en lengte van migraine en hoofdpijn verminderde.
• Gerookt cannabisconcentraat had een sterker effect op migraine-verlichting dan gerookte bloem.
• THC: CBD-ratio en stam lijken voor de effectiviteit niets uit te maken.
• Voor patiënten die bloem roken, waren hogere doses nodig na verloop van tijd om hetzelfde niveau van pijnverlichting te handhaven.
• Patiënten die concentraten rookten, moesten in de loop van de tijd lagere doses gebruiken om hetzelfde niveau van pijnverlichting te handhaven
• Er is geen risico op overdosering vastgesteld.
• Onderzoeksgegevens suggereerden dat terpeenprofielen en minder bekende cannabinoïden een rol spelen bij het voorkomen en beheren van symptomen, en dat het "inbellen" van die verbindingen meer gerichte medische resultaten zou kunnen opleveren.

Eerdere studies over migraine en cannabis

Mensen gebruiken cannabis al duizenden jaren voor pijnverlichting, maar pas recent hebben onderzoekswetenschappers specifiek de werkzaamheid voor migraine onderzocht. Voorlopig onderzoek uit 2004 bevestigde dat het endocannabinoïde systeem van het lichaam "vele relaties heeft" met migraine. Een dierstudie uit 2014 bood verdere ondersteuning voor het therapeutische potentieel van het aanvullen van het endocannabinoïde systeem met cannabis voor de behandeling van migraine. Patiënten met migraine blijken een tekort te hebben aan anandamide, een primaire endocannabinoïde (dwz cannabinoïden gemaakt door het menselijk lichaam) die onder andere dient om de triggers te blokkeren die migraine veroorzaken. Onderzoekers die met ratten werken, ontdekten dat het aanvullen van de anandaminedeficiënties van de dieren met cannabinoïden de symptomen van migraine verminderde.

Onderzoekers hebben ook opgemerkt dat cannabis ook een bekende neuro-relaxant, vaatverwijder (een stof die bloedvaten verwijdt) en ontstekingsremmend middel is. Die vaardigheden, samen, pakken de meest kritische aspecten van zowel het begin als de symptomen van migraine aan.

Hoewel de nieuwe Journal of Pain-studie beperkt was tot gerookte cannabis en cannabisconcentraat, en een aantal van de formele controles van een klinische omgeving ontbrak, is het de grootste en meest recente studie in zijn soort tot nu toe. De bevindingen zijn bemoedigend voor het gebruik van cannabis bij de behandeling van migraine, evenals het potentieel voor endocannabinoïde systeemtherapieën in het algemeen.