1260x150

Nederlandse tv-serie: CANNABIS

Nederlandse tv-serie: CANNABIS

Nederland is een nederlandstalige tv-serie rijker: Cannabis. Hierin wordt de opkomst en ondergang van cannabiskoning Johan van Laarhoven verteld tegen de achtergrond van vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid.

De zesdelige documentaireserie Cannabis legt op meeslepende wijze bloot hoezeer het lot van Johan van Laarhoven is vervlochten met bijna vijftig jaar Nederlands gedoogbeleid. Op basis van vele uren archiefmateriaal en interviews met hoofdrolspelers van weleer reconstrueert Cannabis de geschiedenis van het Nederlandse softdrugsbeleid en ontmaskert minutieus de mythe van Nederland als voorbeeldige rechtstaat.

De eerste aflevering is op 30 september 2020 om 20:25 uur op NPO2. 

Aflevering 1: Pioniers
In 2014 wordt de Nederlandse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven in Thailand tot 103 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen van drugsgeld. De Nederlandse overheid doet het af als een Thaise zaak en weigert hulp. Familie, vrienden en advocaten beginnen een wanhopig gevecht om Johan en zijn vrouw uit de ‘hel van Bangkok’ te halen.


Aflevering 2: Paradijs

In de jaren 80 gaat in de Verenigde Staten onder leiding van Ronald en Nancy Reagan de War on Drugs van start. Intussen ontpopt het kleine Nederland zich tot het Jamaica van Europa.

Terwijl cannabis pioniers Henk de Vries, Ben Dronkers en Wernard Bruining met hun coffeeshops de grote steden veroveren bouwt Johan van Laarhoven aan zijn cannabis imperium onder de rivieren. Grammetjes worden kilo’s en het geld klotst tegen de plinten. Maar hoe lang gaat zoiets goed?

De advocaten van Johan en Tukta duiken dieper in de zaak Van Laarhoven. Er blijkt een opmerkelijke brief vanuit Nederland gestuurd te zijn. Waarschuwing voor de kijker: uw geloof in Nederland als voorbeeldige rechtsstaat wordt danig op de proef gesteld.

 

Aflevering 3: Wildgroei

In Amerika wordt een echte generaal aangesteld om de strijd aan te gaan tegen drugs. General McCaffrey begrijpt niets van de manier waarop de Nederlanders met drugs omgaan. 

Door het buitenland wordt Nederland gezien als de hofleverancier van drugsproblemen in de rest van Europa. Onder die groeiende kritiek gooit Nederland het roer om. De wildgroei moet worden aangepakt; het jachtseizoen op de coffeeshophouder wordt geopend. 

Dat Johan door toedoen van Nederland in vast zit in een Thaise cel is voor de advocaten inmiddels wel duidelijk. Officier van Justitie Charles van der Voort stelt een deal voor om tot een oplossing te komen. Maar voor deze deal zal er door Van Laarhoven heel diep in de portemonnee gedoken moeten worden.

 

Aflevering 4: Vergelding

In de jaren 90 wordt de teelt van cannabis overgenomen door criminelen. De tijd van de hippies is nu echt voorbij. Justitie gaat op zoek naar innovatieve methoden om de criminaliteit aan te pakken en zoekt de grenzen op van wat kan en mag.  

Ondanks flinke belastingaanslagen blijft Henk de Vries vechten voor zijn coffeeshop The Bulldog. Ben Dronkers ontdekt een maas in de wet en Wernard Bruining probeert zich als idealist staande te houden tussen al het geweld.

De advocaten van Van Laarhoven ploeteren voort om Johan en Tukta vrij te krijgen. Dan gloort er een sprankje hoop aan de horizon: de Nationale Ombudsman besluit zich over de zaak te buigen. Zal hij ervoor kunnen zorgen dat Johan en Tukta vrijkomen?

 


Aflevering 5: Magistratelijk

Voor Henk de Vries is het duidelijk, als cannabis pionier valt er in Nederland nog maar weinig te halen. Om van zijn The Bulldog de eerste echte internationale cannabis brand te maken zoekt hij zijn geluk buiten de landsgrenzen. In Las Vegas zien ze het uitrollen van The Bulldog wel zitten.

Het vernietigende rapport van de Ombudsman over het handelen van het OM in de zaak Van Laarhoven is een pijnlijke klap voor Minister van Justitie Ferd Grapperhaus. En de verhouding tussen de minister van justitie en de top van het OM is al jaren gespannen. Oud minister Sorgdrager legt uit hoe al in haar tijd het OM anderen de maat neemt maar zichzelf buiten schot houdt. 

Het Ombudsman rapport is voor Ferd Grapperhaus een reden om in beweging te komen voor Van Laarhoven. Hij vertrekt naar Thailand om te praten met zijn Thaise ambtgenoot. Maar of dit voor een vlekkeloze afloop zal zorgen?

 


Aflevering 6: In rook op

Het ooit zo tolerante Nederland lijkt de koppositie als cannabis gidsland voorgoed verloren te zijn. In de laatste aflevering van Cannabis zien we hoe Henk, Ben en Wernard, de cannabis ondernemers van het eerste uur, zich desalniettemin nog steeds ware pioniers tonen. 

Terwijl de internationale klanten voor Henks bedrijf in de rij staan, geeft Wernard voor een steeds groter groeiende groep enthousiastelingen zijn presentaties over de kracht van mediwiet. Ben Dronkers heft het glas op het 25 jarig bestaan van zijn hennepfabriek, waar de industriële mogelijkheden met hennep eindeloos zijn.

Johan is dan weliswaar weer terug op Nederlandse bodem, maar het is maar de vraag of Frans zijn broer snel in de armen zal kunnen sluiten.