1260x150

Ierse patiënten toegang tot medische wiet

Medische cannabis Ierland

Vanaf nu hebben patiënten in Ierland toegang tot medische cannabis. Ondanks dat de nieuwe medicinale cannabis in gebruik is, zijn er geen plannen om cannabis in Ierland te legaliseren.

Minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly introduceerde financiering en middelen voor patiënten die het medicijn voorgeschreven hadden gekregen in zeer beperkte toegankelijkheidsomstandigheden. Vanaf vandaag hebben sommige patiënten in Ierland via de gezondheidsdienst toegang tot medicinale cannabis. Net als in het Verenigd Koninkrijk zullen cannabisproducten echter alleen beschikbaar zijn voor patiënten met een beperkt aantal aandoeningen.
Cannabis maakt vanaf nu officieel deel uit van de Ierse gezondheidsdienst.

De financiering van en de toegang tot het medicijn voor patiënten aan wie het is voorgeschreven, blijven echter zeer beperkt.

Stephen Donnelly kondigde financiering aan voor het programma, waardoor gespecialiseerde clinici medicinale cannabis kunnen voorschrijven voor een klein aantal aandoeningen. Aan patiënten kunnen op cannabis gebaseerde medicijnen worden voorgeschreven voor spierspasmen, die gepaard gaan met multiple sclerose, misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie en ernstige vormen van epilepsie.

Toegang tot geneesmiddelen komt overeen met de maatregelen die momenteel van kracht zijn in hetVerenigd Koninkrijk, waar medicinale cannabis in 2018 werd gelegaliseerd. In een verklaring zei de heer Donnelly: "Een van de verbeteringen aan onze gezondheidszorg die zal profiteren van deze aanvullende financiering is de toegang tot medicinale cannabis. Programma dat is toegevoegd aan het serviceplan van de HSE voor 2021.

"Het doel van dit programma is om toegang tot cannabis om medische redenen te vergemakkelijken, waar conventionele behandeling heeft gefaald."

Overheden in Europa staan ​​onder toenemende druk om medicinale-cannabisprogramma's uit te breiden naarmate het publiek een liberaler standpunt ten opzichte van de drug inneemt. De meeste Europese landen moeten echter nog een medicinale cannabisindustrie opzetten, zoals die in Canada en enkele Amerikaanse staten.

"Uiteindelijk is het de medisch adviseur die, in overleg met zijn patiënt, beslist om een ​​bepaalde behandeling, inclusief een behandeling op basis van cannabis, voor te schrijven aan een patiënt die hij verzorgt."
Het nieuwe programma voor medische behandeling van cannabis in Ierland zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met dat in het Verenigd Koninkrijk, waar de toegang tot medicijnen via de NHS schaars was. In plaats daarvan krijgen veel patiënten toegang tot hun medicijnen via privé-cannabisklinieken in het hele land.

De Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly vervolgde:

Cannabisbloem blijft verboden voor zowel medische als recreatieve doeleinden, met alleen gelicentieerde cannabinoïde-geneesmiddelen die beschikbaar zijn onder het medicinale-cannabisprogramma. Artsen moeten medicinale cannabis nog als een routinematige optie omarmen, zelfs voor door de overheid goedgekeurde aandoeningen. Dit is vaak te wijten aan een gebrek aan klinisch bewijs dat de effectiviteit van de producten aantoont.