1260x150

Breda en Tilburg ontvangen vanaf 15 december legale cannabis

Breda en Tilburg ontvangen vanaf 15 december legale cannabis

Het wietexperiment begint op 15 december, waarbij twee telers legale cannabis aan coffeeshops in Breda en Tilburg zullen verstrekken, aldus het kabinet. Oorspronkelijk zouden er drie telers deelnemen, maar een van hen is niet op schema.

Minister Kuipers van Volksgezondheid en minister Yesilgöz van Justitie informeerden de Tweede Kamer hierover en benadrukten het belang van draagvlak voor het project.

Dit initiatief is opgezet om te evalueren of legalisatie haalbaar is en wat de impact is op de volksgezondheid en criminaliteit.

In deze beginfase kunnen coffeeshops zowel legale als gedoogde cannabis verkopen. De volgende twee telers worden in februari verwacht. Ondanks dat de deelnemende telers eind 2020 al waren gekozen, zijn er herhaalde vertragingen geweest, voornamelijk door vergunnings- en bankrekeningproblemen.

De ministers streven ernaar om na zes maanden het experiment uit te breiden naar alle deelnemende steden. Het is echter onzeker of alle telers dan gereed zullen zijn, aangezien sommigen nog niet eens zijn begonnen met hun teeltlocatie.

Het regeerakkoord stelde dat er een extra grote gemeente zou deelnemen. Amsterdamse Burgemeester Halsema heeft stadsdeel Oost gesuggereerd, maar gesprekken daarover zijn nog gaande. Hierdoor acht het kabinet het onwaarschijnlijk dat Amsterdam gelijktijdig met de andere tien gemeenten start.