1260x150

Bijna een derde van de Europeanen heeft wel eens cannabis uitgeprobeerd, waarbij Spanje de lijst aanvoert

Bijna een derde van de Europeanen heeft wel eens cannabis uitgeprobeerd, waarbij Spanje de lijst aanvoert

Heb je gehoord over het nieuwste rapport van het EMCDDA? Blijkbaar zit het gebruik van illegale cannabis de laatste tien jaar flink in de lift. En dat is nog niet alles: de hoeveelheid THC, dat is het stofje dat je high maakt, is vooral in hasj en zijn oliën een stuk sterker geworden. Maar wat echt zorgen baart, is de opkomst van nepwiet. Dat is pas echt iets om in de gaten te houden!

Bijna een derde van de Europeanen heeft wel eens cannabis uitgeprobeerd, waarbij Spanje de lijst aanvoert

Recent is er een rapport verschenen van het EMCDDA, een Europese organisatie die zich bezighoudt met drugs, en daarin staat dat er de laatste tien jaar meer illegale cannabis wordt gebruikt. Er is ook een toename van THC, het spul dat je high maakt, vooral in hasj en de oliën die daaruit gemaakt worden. Wat ook opvalt, is dat er steeds meer nepwiet opduikt, en dat is zorgwekkend.

Dit rapport, gemaakt met hulp van Europol (de Europese politiedienst), geeft een update over de illegale cannabishandel in Europa en de trends van de laatste tien jaar.

Wat blijkt? Meer mensen dan ooit gebruiken cannabis en er wordt ook meer van in beslag genomen. De THC-concentratie in wiet en hasj is gemiddeld ook hoger geworden. En een ander punt van aandacht is nepwiet, ook wel ‘spice’ genoemd.

Ongeveer 84 miljoen Europeanen, ofwel 29,4% van de volwassenen, hebben ooit cannabis geprobeerd. Zo'n 22,6 miljoen mensen, 8% van de volwassenen, hebben het vorig jaar nog gebruikt.

Het rapport schat dat er jaarlijks zo'n 1390 ton cannabis wordt verhandeld op de Europese zwarte markt, met een waarde van ongeveer 11,4 miljard euro. Maar let op: dit zijn voorzichtige schattingen en de echte getallen liggen waarschijnlijk hoger.

Interessant weetje: van alle illegale cannabis die in Europa wordt verkocht, is ongeveer 77% wietbloemen en 23% hasj en extracten.

In 2021 was er een recordaantal in beslag genomen cannabis in Europa: 256 ton wietbloemen en 816 ton hasj, plus 4,3 miljoen cannabisplanten.

De top vier landen waar vorig jaar de meeste wietbloemen zijn gepakt waren Spanje (130 ton), Italië (47 ton), Frankrijk (39,5 ton) en Turkije (31 ton). En voor hasj: Spanje weer bovenaan met 673 ton, gevolgd door Frankrijk (72,4 ton), Turkije (33 ton), Italië (20 ton), Portugal (15 ton) en België (13 ton).

 

 

Check dit: in tien jaar tijd is de hoeveelheid THC in hasj verdrievoudigd!

Uit een recent rapport blijkt dat de hoeveelheid THC, het spul dat je high maakt, in illegale wiet in Europa flink is toegenomen in de afgelopen tien jaar.

Zo is de gemiddelde THC-concentratie in wietbloemen op de zwarte markt met 57% gestegen: van 6,1% in 2011 naar 9,5% in 2021. Maar bij hasj is het nog gekker: de THC-concentratie is daar met ongeveer 200% omhooggeschoten, van 6,7% naar 20%!

Deze toename in THC in wietbloemen komt door betere kweektechnieken en veranderingen in de herkomst van de cannabis. Waar Europa vroeger vooral wiet uit Albanië had, komt het nu meer uit Spanje en andere landen.

En die stijging in THC in hasj? Dat komt waarschijnlijk door betere productiemethoden in Marokko, de hoofdleverancier van hasj, en door efficiëntere extractiemethoden.

Nog iets interessants: ondanks deze flinke toename in THC, is de prijs van wiet en hasj in Europa in tien jaar tijd niet veranderd. Een gram wiet kost nog steeds zo'n 10 euro en een gram hasj rond de 7 euro.

Hasj, dat goedkoper én sterker is dan wietbloemen, is superpopulair in Europa. Toch is het maar een derde van de markt; de meeste consumenten kiezen nog steeds voor de bloemen.

 

Spanje is nu één van de grootste wietproducenten in Europa

Van alle wiet die elk jaar in Europa wordt verkocht, komt de meeste uit Europese teelt. Voorheen was Albanië de grootste illegale wietproducent van Europa, maar nu is er een daling in de smokkel vanuit de Balkanlanden. Tegelijkertijd zien we een mega toename van illegale wietteelt in Spanje. Spanje was altijd al de hoofdingang voor Marokkaanse hasj naar Europa, maar sinds 2020 is het ook de plek waar de meeste wietplanten (bloemen) in beslag worden genomen. En het lijkt erop dat Spanje nu ook de grootste illegale wietproducent is.

In 2021 werden er in heel Europa ongeveer 4,3 miljoen wietplanten in beslag genomen, een record! 75% van al deze planten werd in Spanje gepakt. Dat jaar werden er ook 130 ton wietbloemen in Spanje in beslag genomen, meer dan twee keer zoveel als het jaar ervoor en meer dan in elk ander Europees land.

Bijvoorbeeld, in april 2022 namen de Spaanse autoriteiten 415 wietplanten in beslag tijdens een inval in één van de grootste wietvelden ooit in Europa.

Later die maand werden er nog eens 100 planten gepakt in Almería, Córdoba en Barcelona. Deze planten kwamen van boerderijen die beweerden legale hennepkwekerijen te zijn, maar eigenlijk illegale wiet teelden voor de smokkel naar andere Europese landen.

Een paar maanden later, in juli 2022, werd er meer dan 6 ton illegale wietbloemen in beslag genomen op een boerderij in Barcelona die 350 dunam groot was en ook claimde een legale hennepkwekerij te zijn.

 

Heb je al gehoord over de 'spice'-trend? Dat is nepwiet die door heel Europa aan het verspreiden is

Deze nepwietproducten bevatten synthetische cannabinoïden en doen zich voor als echte wiet, compleet met misleidende verpakkingen. Tegenwoordig zie je ze overal, en ze komen zelfs voor als nep-vapepennen.

Check hoe het werkt: nepwietmakers kopen goedkope, legale hennep (met maximaal 0,3% THC) in Europa. Dan spuiten ze die vol met sterke synthetische cannabinoïden en verkopen het als 'echte' wiet. En guess what? Ze doen hetzelfde met hennephasj om nep-'spice hasj' te maken.

Deze labs, die hennep omtoveren tot nep-'cannabis', zijn sinds 2020 een ding. Toen stortte de prijs van hennep in door een overschot op de markt. Dat maakte het veel lucratiever om hennep te bespuiten met synthetische cannabinoïden en als wiet te verkopen.

In de afgelopen jaren zijn er in 12 Europese landen cannabisproducten met zulke synthetische cannabinoïden in beslag genomen. Vooral opvallend zijn de snoepjes (‘edibles’) die verkocht werden als cannabisproducten, maar eigenlijk nepwiet bevatten. Bizar, toch?

 

Het gebruik van wietolie en -concentraten zit in de lift.

De Europese Unie heeft nog geen precieze cijfers over hoeveel er van deze geconcentreerde cannabisextracten zoals wax en olie wordt gebruikt, maar de inbeslagnames laten wel een stijging zien.

Even een voorbeeld: in 2015 werd er maar zo'n 70 kilo cannabisextracten in heel Europa in beslag genomen. Fast forward naar 2021, en dat getal is gestegen naar ongeveer 250 kilo. Dat is een toename van 250%!

Toch is dit nog steeds een relatief klein deel van de totale markt, dus het lijkt erop dat deze extracten nog geen groot stuk van de Europese wietmarkt uitmaken.

Spanje staat ook hier bovenaan als het gaat om inbeslagnames, met 88 kilo aan cannabisextracten in 2021. België volgt met 53 kilo en Italië met 50 kilo. Spannend om te zien hoe deze trend zich verder ontwikkelt, toch?