Voorbereiding op het kweekseizoen

Voorbereiding op het kweekseizoen

Het regent en het is koud, maar dit is juist de ideale tijd om na te denken over wat je volgend jaar wilt gaan doen met je plantjes. Vraag jezelf af: Wat ga ik kweken en met welk doel? Welke plantjes hebben het afgelopen jaar goed gepresteerd?

De timing van je kweek hangt af van je kweekmethode. Als je alleen buiten kweekt, heb je nog wel even de tijd. Maar als je het hele jaar door kweekt, heb je waarschijnlijk de buitenoogst al verwerkt of ben je daar bijna mee klaar, en wordt het tijd voor een nieuw kweekplan.

Buitenkweek

Ik kweek elk jaar buiten reguliere planten. In het prille voorjaar zet ik op een tafel tegen een warme buitenmuur op het zuiden een aantal autoflowers. Zo heb ik iets om de periode tot 'oogstober' te overbruggen. Zonder voorraad zitten is voor mij geen optie; ik ben afhankelijk van de planten voor mijn reuma en enkele mensen met ADHD willen ook graag wat rust in hun hoofd. Dus, ik zet de pot op tafel, stop wat in de vape en ga op onderzoek uit naar wat er te koop is en welke planten ik laat overwinteren voor stekken. Meestal kies ik voor een lemon kush als overwinteraar, want dat is mijn bulkplant voor het maken van olie. Daarnaast kweek ik meestal enkele planten met een hoog CBD-gehalte, ook voor de olie, omdat ik eerder heb uitgelegd dat het beter is het hele spectrum te gebruiken en niet alleen te focussen op THC.

Gebruik oude wiet zaadjes

Ik heb ook altijd nog wel zaden liggen van een vorige ronde, of van een plant die bevrucht was waarvan ik het zaad bewaard heb. Je vraagt je misschien af of je zaadjes die je in je plant vindt altijd opnieuw kunt gebruiken. Mijn antwoord is ja en nee. Het hangt er van af of dit zaad van je eigen gekweekte planten komt die bevrucht zijn met een bekende plant, of dat het toevallig is ingewaaid en je geen idee hebt van de herkomst. In het laatste geval loop je namelijk veel risico op hermafrodieten. Deze planten groeien op als vrouw, maar ontwikkelen net voor de bloei mannelijke polletjes die precies in bloei schieten als de rest van de plant. Dan zit je plant vol zaad en is deze niet meer te roken. Gebruik dus alleen zaden waarvan je zeker weet wie de 'ouders' zijn, maar let op voor mannelijke planten tussen je eigen zaden. Deze zaden kun je feminiseren, maar daar kom ik later nog op terug.

Als je je zaden hebt uitgekozen, kun je ze laten ontkiemen. Er zijn veel methodes, elk met hun voor- en nadelen. Ik heb ze allemaal geprobeerd en vind een ongebleekt koffiefilter in een plastic zak het prettigst. Maak het filter nat, leg je zaadje erin, doe het in de zak, strijk deze glad en sluit hem. Binnen 2 à 3 dagen zie je een worteltje. Ik wacht tot dit ongeveer 1,5 cm lang is en plant het dan voorzichtig in een potje met vochtige aarde. Op de grond, bij het zaadje, leg ik meestal een vochtige prop watten om te voorkomen dat het jonge blad verdroogt, omdat de lamp nog wat laag hangt voor de warmte. Zodra de eerste blaadjes zichtbaar zijn, gaat de lamp omhoog en het watje eraf. Dan kijken we hoe ons plantje groeit, want er is niets zo leuk als wiet zien groeien. Ze groeien inderdaad als onkruid.

Voeding wiet kweken

Een waarschuwing: wees in het begin voorzichtig met de voeding, want anders schiet de plant omhoog zonder veel te vertakken. Zorg tijdens de groei dat de plant genoeg krijgt. Er zijn veel goede websites en boeken die met foto’s laten zien wat je plant nodig heeft of waar deze last van heeft. Een veelvoorkomend probleem bij het kweken binnenshuis is de rouwvaren mug. Dit minimugje vliegt door je kast en zuigt het vocht uit de bladeren van je plant, wat leidt tot slechte knopontwikkeling.

Ze leggen hun eitjes in de vochtige grond, en de grond bedekken met kaneel of diatomeeënaarde helpt goed. Als je begint, koop dan je grond bij een speciaalzaak. Wat ik doe, is de grond in de pot eerst nat maken met water en waterstofperoxide, zonder dat de zaden erin zitten. Dit doodt eventuele parasieten. Daarna meng ik kaneel door de grond als deze bijna droog is. Insecten hebben een hekel aan kaneel; ze drogen ervan uit en je proeft het niet terug in je plant. Tijdens de kweekperiode zet ik kaneelthee. Ik doe een eetlepel op een liter kokend water, laat dit trekken, meng er later nog een liter bij en giet dit eens in de twee weken bij de plantjes. Dit houdt ongedierte op afstand. Soms zet ik ook lieveheersbeestjes in.

Is het moeilijk eigen wiet te kweken?

Is het moeilijk je eigen plant te kweken? Ja, ik vind van wel. Wat het ene jaar lukt, lukt het volgende jaar soms niet, door andere parasieten, ander weer, meer zon of meer wind. Maar je wordt er beter in en leert sneller fouten herkennen. Begin gewoon, maar niet met de duurste soorten. Kies een soort die het goed doet in Nederland. Begin met voorzaaien na de ijsheiligen. Als je te vroeg begint, krijg je lange, dunne planten die weinig kunnen hebben. Dus geduld. Zet de planten pas buiten als ze ongeveer 20 cm zijn, want slakken vinden jonge planten heerlijk. Ik leg altijd één keer een rand zout ruim om de bakken heen, en daar komen ze het hele seizoen niet overheen. Ook heb ik lavendel rond mijn planten staan. Dit houdt ongedierte weg en de bloemen maken samen met wat blad van de planten een heerlijke thee.

Voor stekken kies je een reguliere plant, geen autoflower. Zet deze planten op 18 uur licht en 6 uur donker. Zo blijven ze in het vegetatieve stadium en gaan niet bloeien. Top de plant regelmatig om ze mooi te laten vertakken. Zo kun je in het voorjaar stekken nemen. Je kunt ook buitenplanten 'reveggen': terugbrengen uit de bloei en weer laten groeien.

 

Geniet van de voorpret, lees je goed in, wees niet bang en begin gewoon. Het is een mooie en dankbare hobby. Denk aan jezelf, doe wat leuks. Ik heb mijn kast schoongemaakt en omgebouwd naar hydro. Zodra ik van start ga, komt er een kweekverslag. Dit is ook voor mij nieuw.

 

potmamma

Potmamma

"Je zit nooit zonder wiet, je bent gewoon onderweg naar de volgende."