Met edibles het nieuwe jaar in; wietboter & wietbrownies

Met edibles het nieuwe jaar in; wietboter & wietbrownies

Voor iedereen een happy and high new year!  In dit artikel schrijft Potmama over edibles en het maken van wietboter en wietbrownies.

Het jaar 2021 ligt inmiddels achter ons en 2022 is net begonnen. Ik hoop dat iedereen genoten heeft van alles wat de tuin te bieden heeft, en dat er vele recepten met ons mooie plantje de tafel gepasseerd zijn. En ik wil jullie niet onthouden wat wij hebben genuttigd deze dagen. Nog wel even een weetje: alles wat je aan edibles naar binnen werkt heeft even tijd nodig om in te kicken en dat is ongeveer tussen de 20 min en de twee uur. Dus niet na een half uur denken "ik doe nog een happie want het deed niks", want 3 kwartier later lig je kwijlend in een hoek met bloeddoorlopen ogen je af te vragen waar deze boot aan gaat leggen 😉

Rustig maar, over doseren kan niet. Maar je gaat wel een aantal uren onprettig tegen de vlakte, je kunt verward zijn, niet kunnen bewegen, coördinatie is waarschijnlijk ver te zoeken, geen nood je gaat dit overleven, blijf rustig, drink wat, ik doe meestal thee of koffie met flink suiker en ook vitamine C in een hoge dosering wil nog wel eens helpen. Ik ben al heel wat keren zo ver heen geweest en behalve flinke dorst ben ik er altijd beter uitgekomen dan ik er in ging.

Wat hebben we nodig om deze mate van totale zalige afwezigheid te bereiken? 😉 Een mooie pan met een dikke bodem in gietijzer of roestvrij staal. Een hitte bestendige schaal die past op je pan (double boiler), een thee zeefje, een weegschaal, een goede grinder of zoals ik het doe met een icecrusher, en als je het hebt een crockpot, Ik heb er al heel wat versleten en ze zijn echt geweldig voor sudderwiet.

Wietboter

We beginnen bij het begin, de boter om straks overal in te verwerken, dus wat hebben we hiervoor nodig:

 • 1 grinder
 • 1 medium kookpan
 • 1 houten lepel
 • 1 gewone lepel
 • 1 metalen theezeef of koffie filter(metaal)
 • 1 hittebestendige schaal voor je boter met goed sluitend deksel
 • 250 gram gezouten boter( ongezouten mag ook maar dan gaat er meer zout in je recept)
 • Ongeveer 7 gram fijngemalen toppen

Smelt je boter op een laag vuur in je pan. Voeg je verkruimelde wiet toe. Sudder op lage temperatuur je wiet en roer regelmatig, Ba ongeveer 3 kwartier kun je het hele mengsel door de zeef doen en in een hittebestendige schaal gieten. Tip: voor medische doeleinden kun je de hoeveelheid ophogen tot een 30 gram per pond(500) of 15 gram per half pond(250g). Dat is dus 2x zoveel als in dit recept. Je moet bij grotere hoeveelheden ook zeker een uur uit trekken voor het sudderen.

Je kunt nu je boter af laten koelen en in de koelkast bewaren, het is wel raadzaam om dit binnen 14 dagen op te maken, daar alles met plantdelen sneller bederft. Dit is een heel erg basis recept voor het maken van de boter, omdat je het decarboxyleren in de boter doet, de double boiler methode daar gaat water bij en hier moet je de wiet voor het toevoegen decarboxyleren ( je wiet vermalen en op een bakplaat uitspreiden en afdekken met zilverfolie en nu op 115 graden 40 min in de oven, halverwege de tijd even omroeren). Maar voor deze eerste ronde starten we met de meest simpele methode.

Wietbrownies

Een van de meest bekende stoner hapjes zijn toch wel brownies en hiervoor hebben we nodig:

 • 1 kop gewone bloem
 • ¼ kop ongezoete cacao
 • ½ theelepel bakpoeder ( in plaats van bloem met bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt)
 • ¼ theelepel zout
 • 10 eetlepels van je mooie wietboter
 • 2 theelepels vanille extract
 • 145 gram donkere chocolade, fijngehakt
 • 1 ½ eetlepel lichte stroop
 • 1 kop lichtbruine suiker
 • 1 eetlepel appelmoes
 • 3 eiwitten

We gaan beginnen met het voorverwarmen van de oven naar 175 graden. In een bescheiden kom meng je de bloem, de cacao het bakpoeder en het zout. Dit kun je nu even opzij zetten. Nu ga je je boter en je gehakte chocolade in een double boiler op het fornuis al roerend smelten. Wanneer het een geheel is kun je de pan van het vuur halen en gaan we verder. Roer nu de lichte stroop, de bruine suiker en de appelmoes door het mengsel. Klop je eiwitten stijf met een klein snufje zout en roer deze voorzichtig door het mengsel samen met je vanille tot je een gladde emulsie hebt.

Vet nu een brownievorm ( 29x33 cm)  in, of een springvorm (30cm doorsnee) als je niet ander hebt. Doe zeker op de beboterde bodem ook nog een vel bakpapier want brownies plakken. Als je oven warm is kan hij er nu in en ga je ongeveer 20 min bakken. Hij is klaar als de bovenkant stevig aanvoelt. Nu voorzichtig met een mes de kanten los snijden en omdat op de bodem bakpapier ligt zou hij er nu zou uit moeten komen. Laat hem afkoelen op een bakrek en serveer met of een lepel ijs of slagroom maar beide mag natuurlijk ook. 😉 Eet smakelijk.

Andere recepten met wietboter

En ik hoef niet uit te leggen dat deze boter in nog veel meer kan, maar houd rekening met de wat noodachtige smaak, wat maakt dat het niet overal in past. Maar in pasta saus doet hij het super (gewoon je gehakt bakken in een eetlepel of 2 boter) en hieraan de groente toevoegen en een scheutje room voor de binding van de boter. Ik heb ook plakjes onder de huid van de kalkoen gedaan, en wat lepels door de aardappel puree ,je kunt er ook bladerdeeg mee maken en hier hapjes van maken (dit is best wat werk maar het loont de moeite). Ook zou je als je niet van chocolade houd een vanille cake kunnen maken en deze vullen en bestrijken met hele speciale boter crème. Ik voel een kookboek ontstaan 😊, Mmm een yule log met boter crème en brownie vulling. Inspiratie genoeg voor vele recepten, al denk ik niet als je dit allemaal gaat klaarmaken dat je er veel van mee krijgt, maar he dat mag de pret niet drukken. Ik ga in ieder geval nog een poosje de keuken in voor het maken van mooie dingen en wens jullie allemaal het beste toe in dit nieuwe jaar, laat het een liefdevol jaar worden waarin wij vele wiethapjes voor elkaar gaan maken, want wie dit plantje kent, weet dat je er een veel beter humeur van krijgt en dat wens ik iedereen toe.

Wist je trouwens dat je ook smoothies kunt maken met je boter, of een lekkere pan chili , of een lekkere dip voor je tortilla chips. En voor luie mensen je kunt ook een pak brownie mix kopen (waar meer in moet dan alleen water) en hier je boter aan toe voegen.

Ga wat leuks doen voor jezelf, of voor anderen en dan bij voorkeur in de keuken en dan wens ik iedereen veel kookplezier in dit nieuw jaar.

Een dikke knuffel van jullie potmamma en maak er wat moois van.

potmamma

Potmamma

"Je zit nooit zonder wiet, je bent gewoon onderweg naar de volgende."