Is cannabis een gateway-drug?

Is cannabis een gateway-drug?

Deze vraag heeft vele ja en nee stemmers, soms uit onkunde soms uit een vooroordeel. Maar wat zijn gateway drugs eigenlijk en is cannabis dat ook?

Ik was lang geleden ook tegen cannabis, ik weet niet meer precies wanneer maar het is zo geweest. Maar tegenwoordig kijk ik daar anders tegen aan. Cannabis is geen gateway drug. Maar is dat eigenlijk; gateway drugs?

Een gateway drug is een drug die de gebruiker zogenaamd naar meer verslavende of gevaarlijke drugs leidt. Een "toegangsdrug" voor hardere stoffen.

Cannabis is niet verslavend

Er zijn heel wat studies geweest naar cannabis en verslaving, over één ding zijn de meesten het wel eens: cannabis is niet verslavend. Alcohol en sigaretten zijn dat wel en deze mogen nog steeds verkocht worden en zijn legaal. In sigaretten werd cannabis zelfs gepromoot, ik denk dat de meesten die roken lucky strike wel kennen, maar niet weten waar de naam vandaan komt. In elk pakje lucky strike zat namelijk vroeger 1 sigaret met cannabis en dit was je lucky strike 😉 helaas is alleen de naam gebleven. Maar doordat alcohol en sigaretten verslavend zijn, er zijn echt heel wat mensen die dolgraag zouden willen ophouden met drinken of met roken maar kunnen dit niet, maar deze mensen doordat ze verslaafd zijn aan het gevoel, zijn sneller geneigd om naar andere stoffen te zoeken die dit gevoel ook geven of overstijgen, omdat zowel alcohol als sigaretten gewenning geven en ik al heel wat mensen van een licht sigaretje of een pilsje steeds een stapje zwaarder heb zien gaan. Cannabis kent dit probleem niet, het gevoel is prettig en wat verdovend, maar het verslaafd niet. Wat bij sommige mensen wel gebeurd is dat ze te veel gebruiken en hier nadelen van ondervinden. Zeker bij mensen die een bepaalde hersenaandoening hebben, deze kunnen psychoses krijgen van cannabis. Om deze reden wordt het ook afgeraden voor mensen die geestelijke aandoeningen hebben, die hebben meer baat bij cbd.

 

Cannabis is een juist een exit-drug

Maar cannabis is voor veel mensen juist een exit drug, wat bedoel ik hier mee? 

Mensen die te veel drinken of te veel roken of andere zware medicijnen gebruiken, hebben vaak baat bij cannabis.

Ik heb aan den lijve ondervonden wat je lichaam voor reactie geeft als je drinkt en cannabis gebruikt. Niet iedereen kent de term stronken, maar dit is een kruising tussen stoned en dronken en ik kan je vertellen zeeeeer onprettig. Ik lustte vroeger ook wel een borreltje of tig, ik heb lang in de horeca gewerkt en dan rolt dat er zo in, maar toen ik voor mijn reuma cannabis begon te gebruiken merkte ik dat de alcohol wat onprettig begon te vallen, ook de smaak was anders geworden, echt minder lekker. Ik drink nu nog 1 pilsje per dag, want meer werkt echt niet. Ik word daar gewoon beroerd van, dus ik kan het iedereen met een alcohol probleem zonder meer aanraden. Voor sigaretten geldt ongeveer het zelfde, of je moet je cannabis mixen met tabak wat ik persoonlijk een doodzonde vind. Maar als je cannabis gebruikt en je steekt weer eens een sigaret op, dan doet dat in eens niks meer voor je. Ik heb heel wat jaren gerookt en toen het bedrijf waar ik toen voor werkte ophield met bestaan, vond ik dat er geen reden meer was om te roken en ben ik cold turkey gestopt. Ik heb nog jaren gedroomd dat ik in stiekeme steegjes sigaretjes stond te paffen en werd daarna met een zwaar schuldgevoel wakker ☹. Maar ik heb nooit meer gerookt, tot ik door de overgang niet meer lekker in mijn vel zat en dacht dat het misschien zou helpen. Het smaakte niet en het deed niks meer, en ik heb het zo weggegooid.

Cannabis helpt je om van die stoffen af te komen die echt slecht zijn voor je, ook bij zwaar medicijn gebruik helpt cannabis, je komt misschien niet van al je pillen af maar ik weet zeker dat je een groot gedeelte kunt laten staan als je cannabis gaat gebruiken. Voor suiker patiënten is cannabis geweldig, nee je kunt niet je insuline laten staan als je al lang suikerziekte hebt maar het gebruik van cannabis zorgt wel voor een meer gelijkmatige opname van de suikers in je voeding zodat hypo’s e.d. uitblijven.

 

Wat zorgt er dan wél voor dat je gaat grijpen naar harddrugs?

Wat zorgt er dan wel voor dat je gaat grijpen naar harddrugs of zwaardere alcohol, ook hier zijn heel wat onderzoeken naar gedaan, omgeving en geldgebrek zijn wel een dingetje. Mensen die niets te besteden hebben en in een omgeving zitten waar alcoholgebruik normaal is, zullen sneller een borreltje pakken, dan naar de shop gaan voor cannabis. De supermarkt verkoopt voor een prikkie goedkoop bier en cannabis is nog steeds best aan de prijs. Ook mensen die gebruikers van harddrugs in hun omgeving hebben zullen sneller eens wat proberen, gewoon omdat het kan. Ook het verbod op drugs zet vaak aan tot gebruik, als een vorm van afzetten tegen de maatschappij. Maar de grootste problemen zie ik bij mensen die in een isolement raken om wat voor reden dan ook, mensen die geen uitweg zien en geen mensen hebben om mee te praten, dit is je probleem categorie . En juist voor deze mensen zou cannabis zo geweldig goed werken, het geeft je rust en minder pijn, het zorgt voor beter slapen en wie beter slaapt kan beter overzien. Cannabis, alcohol en harddrugs zorgen allemaal voor een verandering in het brein, maar cannabis is de enige die zorgt voor een positieve verandering. Ik heb het bij dementerende mensen gezien die na een paar druppeltjes in de koffie met een half uur weer in staat waren om een gesprek aan te gaan, misschien niet allemaal samenhangend maar er kwam weer wat uit en dat was zo mooi om mee te maken.

 

Tegen de term "softdrugs"

Ik ben tegen de naam softdrugs want dit impliceert nog steeds DRUGS is en dat is n1026-8c648f6918314ae197b54fc47404f822.jpgiet waar cannabis voor mij onder valt. Het is al duizenden jaren een medicijn, en ik ben dan ook groot voorstander van iedereen zijn eigen plantje zodat hij of zij hier zijn eigen medicijn van kan maken. Toen ik dit stukje begon te schrijven en wat afbeeldingen aan het zoeken was, kwam ik een plaatje tegen van een medicijn met cannabis tegen likdoorns. Ik maak al jaren een voetzalf met cannabis vanwege de goede werking tegen allerlei voetproblemen en dan is het prachtig om te zien dat mensen voor mij dit ook al uitgevonden hadden, en dan is het toch ook verschrikkelijk jammer dat dit op dit moment niet kan. Deze kennis over ons mooie plantje moet bewaard en doorgegeven worden, zodat de generaties die na ons komen, ook hun eigen medicijnen kunnen maken. Alles wat je zelf kunt maken hoef je niet te kopen, ik heb al heel wat geëxperimenteerd met wat je allemaal kunt maken met cannabis en waar het allemaal goed voor is en dat is echt te veel om op te noemen. Deze dagen staat hier wel de hele dag de bong op tafel, want vorst en reuma gaan slecht samen, zodra het gaat vriezen begint alles te kraken en zeer te doen, en deze dagen ben ik dus grootverbruiker, maar het zorgt er wel voor dat ik lekker mijn ding kan blijven doen want anders had ik dit stukje niet kunnen schrijven.

Voor iedereen die graag een borrel pakt zou ik zeggen: stap over je vooroordelen heen en ga eens naar de shop, je zult meer gelijkgestemden tegen komen dan je verwacht had, want cannabis is allang niet meer een jongeren dingetje en vele malen gezonder dan je borreltje. Namens jullie potmamma een fijne week toegewenst en ga wat leuks voor jezelf doen, of dat nu een stukje schrijven is, of een goed boek lezen, maar gewoon iets voor jou, wat jij leuk vind. Dat is zo enorm belangrijk, want wie zich goed voelt zit beter in zijn vel en is gezonder.

Een dikke knuffel en tot de volgende keer

Jullie potmamma

potmamma

Potmamma

"Je zit nooit zonder wiet, je bent gewoon onderweg naar de volgende."