High zonder cannabis?

High zonder cannabis?

Iedereen weet dat je stoned word van cannabis, maar wist je ook dat er meer planten zijn waarvan je stoned of high kunt worden of die werking hebben op de hersenen? En om precies de zelfde reden dat cannabis dat doet namelijk door de phyto cannabinoïden?

Ik ga een paar bekende en minder bekende met je doornemen, inclusief de werking en te behalen effecten, omdat er een paar bij zijn die je waarschijnlijk wel tegen zult komen in je leven, maar ook omdat er bij zijn waar je baat bij kunt hebben.

Opium klaproos

Een hele bekende is de opium klaproos, komt oorspronkelijk uit Turkije en groeit in de meeste tuinen in Amerika als tuinplant. Maar wist je ook dat van deze plant morfine, codeïne en heroïne van gemaakt worden? De belangrijkste werking van opium is pijn onderdrukken, maar word ook ingezet bij stress en verdoving. Echter het belangrijkste waar wij het van kennen is het euforische gevoel wat je er van krijgt en wat zich verspreid door het hele lichaam, maar het is ook een hoest onderdrukker en spierverslapper. Het zat vroeger rond 1800 al in hoestdranken en …nu ook nog wat maakt dat er heel wat mensen verslaafd zijn aan hoestdrank met codeïne. De hoeveelheid er in is klein, maar als je er genoeg van gebruikt toch heel verslavend, en wat heroïne doet dat hoef ik niet uit te leggen☹, want bij langer gebruik verdwijnt het effect en zal je steeds meer nodig hebben om het zelfde te bereiken en een verslaving is geboren.

Peyote

Peyote is ook een mooie en redelijk bekende plant(cactus). Hij wordt alleen gevonden in de Chihuanhuan woestijn in het zuiden van Texas en in noord Mexico en tegenwoordig bij zeer vele thuiskwekers. De bollen van deze cactus kunnen gedroogd worden en bevatten mescaline, de effecten van de mescaline zijn per bolletje vaak verschillend en ook van persoon tot persoon. Van mescaline krijg je hallucinaties, meestal zichtbare maar soms ook hoorbare en werd door de indianen veel gebruikt tijdens rituelen. Een nadeeltje van deze mooie cactus is, is dat je er misselijk van word en van moet overgeven. Een voordeeltje: deze plant is niet verslavend.

Salvia

Een die ik zelf in de tuin heb de witte salvia (white sage), de salvia is familie van de munt en komt net zoals de peyote uit Mexico en dankt zijn bekendheid ook aan de sjamanen die hem gebruiken vanwege de hallucinerende werking. Salvia voor gebruik is legaal. De bladeren worden gegeten maar kunnen ook worden gerookt en er zit een stof in die heet salvinorin A, die inwerkt op specifieke zenuwcellen en zorgt voor visioenen, het gevoel van buiten je lichaam treden en een veranderende perceptie van je zelf. Het is vooral een spirituele beleving en zeker geen party drug. Ook is de werking erg kort maar dat kan ook tot de voordelen gerekend worden. De bladeren worden ook verwerkt in smudge sticks. De bladeren worden dan met één van de stelen bij elkaar gebundeld en gedroogd en als wierrook gebruikt bij o.a huisreiniging. Velen geloven in de goede werking van de salie om het huis in balans te krijgen en kwade geesten te verjagen. De geur van brandende salie doet denken aan verschaalde cannabis, dus als je een keer stevig te keer gaat binnen kan je ongewenste visite krijgen. ;-)

Ayahuasca 

Ayahuasca, nog zo iets moois uit zuid Amerika. Het is de naam van een bruinrood drankje, maar het is ook een slingerplant en van deze plant word de drank gemaakt, een bijnaam voor de plant is la purga. Mijn Mexicaans is niet geweldig, maar dit is voor mij genoeg om er niet aan te beginnen. Hij zorgt namelijk voor diarree en overgeven, het reinigen van het lichaam. Het zorgt voor een sterke roes en droomachtige visioenen, en vooral in het begin ga je er van zweten en word je misselijk en duizelig. Het drankje wordt gemaakt van 2 planten de basis van de liaan van de slingerplant Banisteriopsos en word aangevuld met de bladeren van de psychtria viridis. De liaan zorgt er voor dat de DMT uit de bladeren langzamer wordt afgebroken, zodat het langer werkzaam is in het lichaam. In het amazone gebied word het drankje nog steeds veelvuldig gedronken, meestal met meer geneeskrachtige kruiden er in om bepaalde ziektes te genezen. Toeristen komen er voor naar Peru, omdat het een enorme spirituele ervaring zou zijn, een hergeboorte of beter begrip van zichzelf en het universum word vaak genoemd als werking. Maar voor weer anderen geeft het psychologische stress en er wordt zelfs gesproken van sterfgevallen door het gebruik.

Betul nut

Betul nut, of Areca catche is het zaad van de areca palm. In Nederland minder bekend, maar het kauwen van deze noten word ongeveer door een tiende van de wereld populatie gedaan en staat op de 4e plaats van natuurlijke psychoactieve drugs na nicotine, alcohol en cafeïne. Ze worden vooral gekweekt in India, Sri Lanka , Thailand , Maleisië en de Filipijnen. Voor gebruik wordt een noot gewikkeld in een blad van de betel peper plant en daarna gekauwd. Het gevoel wordt aangeduid als mild euforisch, en gebruikers hebben vaak rode tanden en lippen. Het kauwen van deze noten is helaas niet zonder risico’s en word gelinkt aan meerdere vormen van kanker.

Datura stramonium

Datura stramonium of wel thorn apple of jimson weed of zoals ik hem het liefste noem devil’s snare (harry potter). Dit plantje komt uit de nachtschade familie en dan weet je al hij giftig is. En ook deze plant komt uit zuid Amerika. Er zijn ongeveer 1700 soorten nachtschade, waarvan bitterzoet en zwarte nachtschade inheems zijn voor Nederland. En wist je dat de aardappel ook een nachtschade is? Ik hoor het je roepen: "die is toch niet giftig?", maar laat hem maar in het licht liggen tot hij van kleur veranderd, dan is hij giftig. De nachtschades maken namelijk onder invloed van licht solanine (bij de aardappel) aan. Bij tomaten heet dit tomatine en zit dan in de onrijpe vruchten, en deze veroorzaken buikpijn, problemen met het zenuwstelsel, slaperigheid en lusteloosheid. Deze stoffen verdwijnen door verhitting niet, dus snijd of de verkleuring weg of poot ze opnieuw 😉. Maar om terug te komen op de devil’s snare, dit is een mooie plant met grote bekervormige bloemen en zaaddozen die vrij groot zijn en vol zitten met stekels. Deze plant groeit bij mij in de buurt in het wild (hij word namelijk verkocht als snijbloem en zit vaak in droogboeketten). Maar ook deze plant heeft zijn oorsprong in zuid Amerika. De bladeren hebben een hallucinerende werking en bevatten hyosca-mine. Deze plant heeft ook bekendheid gekregen door gebruik onder de native Amerikanen, omdat je er spirituele visioenen van krijgt. Maar het gebruik van deze plant kent ook gevaren waarvan sommigen met de dood tot gevolg. Er zijn berichten van mensen die echt verschrikkelijke hallucinaties kregen, maar ook andere effecten zoals wazig zien. De meesten proberen dit dus ook maar 1 keer.

Coca plant

Nog wel eentje om te noemen is de coca plant. Deze plant vind zijn oorsprong in Peru, Bolivia en Ecuador. Uit de coca bladeren word cocaïne gewonnen, en ook worden de bladeren al vele honderden jaren gekauwd door de indianen, gewoon voor plezier, maar ook om lange zware werkdagen door te kunnen komen zonder veel dorst of honger. Maar de bladeren kunnen ook omgezet worden in een poeder, dat geïnjecteerd kan worden of gerookt of op ander wijze kan worden geconsumeerd. In kleine hoeveelheden zorgt het er voor dat je je goed voelt en heeft een euforisch effect, zorgt voor een verminderde eetlust, verminderde vermoeidheid en grotere mentale alertheid. Helaas is dit wat maakt dat als je er aan begonnen bent je er moeilijk mee op kunt houden, omdat de persoon die je bent met cocaïne als prettiger word ervaren dan die zonder. Maar bij langer gebruik en in grote hoeveelheden zorgt het voor depressies en vermoeidheid, slapeloosheid, verwardheid, stuipen een giftige psychose die in totale paranoia kan overgaan met hele realistische hallucinaties, die mensen soms het gevoel geven dat er insecten onder hun huid lopen. Kenmerkend zijn de grote lege ogen en enorme blauwe wallen bij regelmatige gebruikers. Het behoeft geen uitleg dat ook deze drug bijzonder verslavend en dodelijk is.

 

Moeder natuur is mooi maar zonder de juiste wetenschap ook bijzonder gevaarlijk, een volgende keer gaan we hier dieper op in want er zijn ook veel van deze wondertjes net zoals cannabis die je op een hele natuurlijke manier kunnen helpen, en veel van deze kruiden bevinden zich in het keukenkastje.

Ik blijf het roepen: ga wat leuks doen voor jezelf, al is het maar 1x in de week, iets alleen voor jou waarin jij ontspanning, rust en plezier vind. Wanneer je hier een gewoonte van maakt, heb je altijd een punt om naar toe te werken wat maakt dat de rest makkelijker word.

Een dikke knuffel van jullie potmamma en je hebt weer wat geleerd, namelijk dat er niets gaat boven cannabis.

potmamma

Potmamma

"Je zit nooit zonder wiet, je bent gewoon onderweg naar de volgende."