Cannabis, pot, ganja of gewoon de mooiste plant ter wereld - Deel 3

Het derde deel uit een column-reeks van Potmamma, lees hier haar verhaal over het mooiste plantje ter wereld!

We gaan verder 😉, maakt het wat uit hoe je cannabis gebruikt? Jazeker wel. De manier waarop je het gebruikt bepaalt het gevoel dat je er van krijgt, hoe lang het duurt en hoe snel het werkt, maar is ook van invloed op pijn beleving en slaap. Bijvoorbeeld 4 druppels van mijn Amnezia olie zijn ronduit slaapverwekkend, maar neem ik er meer dan 10 is wel mijn pijn weg , maar mijn slaap ook 😉. En bij edibles duurt het erg lang voor het werkt (iets warms drinken helpt) maar het werkt wel een uur of 8 door en dat is toch erg prettig.

Roken, vapen en edibles

Roken en vaporizen werken beiden door ze te verhitten, wat zorgt voor een hele snelle opname van de thc en dit merk je in minuten. Ook al lijken beiden methodes op elkaar er zijn toch wel een paar belangrijke verschillen. Het roken van cannabis, verbrand de plantdelen waardoor irritatie kan ontstaan, heel vervelend voor mensen die gevoelig op de longen zijn. Dan is vapen een betere keus want hierbij verdamp je de thc, er is wel een belangrijk verschil en dit kan nog groter worden door te spelen met de temperatuur, en dat is namelijk het entourage effect. Waar het roken zorgt voor een stevige high, is het vapen doorgaans milder in verloop, maar werkt het ook beter als pijnbestrijder en rustgever doordat je meer delen van de plant binnen krijgt(geen verbranding).

Ook bij edibles zijn er een aantal zaken wezenlijk anders, doordat thc in edibles er veel langer over doet om opgenomen te worden, kan de lever een gedeelte van de thc omzetten in 11-hydroxy-thc. Deze vorm van thc is over het algemeen een heel stuk sterker dan gewone thc wat verklaard waarom de high (die wezenlijk anders is) zoveel langer aanhoud. En voor edibles geld, je kunt thc alleen oplossen in vet of in alcohol, maar je kunt er dan ook wel heel veel mee maken, van een lekker kopje thee met een brownie, tot een heerlijke pasta saus die zelfs op een pizza niet misstaat (recepten komen echt nog wel 😉).

Verschil cannabis en hennep

Is er een verschil tussen cannabis en hennep? Het antwoord hierop is uiteraard ja, want de cannabis zoals wij hem kennen daar zit soms heel wat thc in, terwijl dit in vezelhennep maar 0.3% mag zijn, hier word wel cbd olie en thee van gemaakt, er zijn vezelhennep planten van wel meer dan 4 meter ^^ dat is niet leuk topjes knippen, maar wel geweldig om er hele lange vezels van te trekken, voor touw en kleding en nog veel meer, maar in mijn ogen nog steeds veel te weinig.

Het plantje zou een veel betere respons krijgen als er meer mee gedaan werd, in plaats van criminaliseren en verbieden. Aan de andere kant als je hem legaal maakt moet het aan eisen gaan voldoen en verdwijnt onze eigen inbreng en dat is toch ook zonde. Maar blijft een feit er moet veel meer mee gedaan worden, toen mijn moeder nog leefde en langzaam de wereld heel anders ging zien, en ook echt moeite begon te krijgen met uit haar woorden komen, heb ik eens een paar druppels in haar koffie laten vallen. Het resulteerde in een middagje gezellig praten, iets wat maanden niet gebeurd was. Helaas zat mijn moeder toen al in een tehuis waar dagelijks bezoek helaas niet mogelijk was, maar wat zou het mooi zijn als hier eens naar gekeken werd.

Gateway drug

Cannabis word helaas ook vaak een gateway drug genoemd, mensen die het roken zouden altijd meer en zwaarder willen. Ik zeg niet dat sommige mensen hier niet gevoelig voor zijn, maar de meesten die cannabis gebruiken zijn matige of geen drinkers en proberen ook zelden iets anders, omdat je weet wat je hebt, en je het bij een pilletje of een lijntje maar moet afwachten. Ik heb al jaren reuma, maar ik moet er niet aan denken dat ik corticosteroïden zou moeten gaan gebruiken als ontsteking ’s remmer. Doe mij maar mijn plantje, dat zorgt voor mijn pijn en mijn ontstekingen. Valt het mee dan doen we wat minder en valt het niet mee dan doen we wat meer, maar het heeft nooit nadelige gevolgen en dat kun je van de chemische middelen niet zeggen.

Voor de volgende keer gaan we eens kijken naar de opmaak van de verschillende soorten en welk soort voor welk doel want er valt heel veel te leren, en ik weet na 40 jaar tuinieren nog lang niet alles.

Namens jullie potmamma een hele gezellige week toegewenst (dit kan prima als je genoeg voorraad hebt ^^) en bedenk je zit nooit zonder, maar je bent gewoon onderweg naar je volgende.

 

potmamma

Potmamma

"Je zit nooit zonder wiet, je bent gewoon onderweg naar de volgende."